Volgende bijeenkomst

Op zondag 22 november 2020 hield Suzanne Biewinga géén lezing in het Koelhuis

U leest het goed. De lezing van Suzanne Biewinga wordt i.v.m. de corona-maatregelen verplaatst naar begin 2021. Wat precies de nieuwe datum zal zijn, weten we nog niet, maar u hoort dat op tijd via de deze website en via een mailtje naar onze vaste bezoekers. Maar we kunnen u al wel vertellen waar de lezing over zal gaan. Wanneer het coronagevaar geluwd is, gaat Suzanne Biewinga een inleiding houden over het thema ‘ouder worden’.

Ouder worden in de 21e eeuw: nieuw fenomeen, nieuwe filosofie?

In ongeveer een eeuw tijd is de gemiddelde leeftijd verdubbeld. Dat zoveel mensen zo oud worden is een nieuw fenomeen in de geschiedenis van de mensheid. De gevolgen voor de samenleving en voor de manier waarop mensen hun eigen ouder worden beleven zijn groot. Ouder worden roept vele filosofische vragen op waarop nog maar weinig antwoorden zijn gegeven. In haar inleiding gaat Suzanne in op de eeuwenoude filosofische wortels van hedendaagse visies en (voor)oordelen over ouder worden. Daarbij stelt zij actuele vragen aan de orde rond lichaamsbeleving, sociale rol en waardigheid, en beleving van tijd.

Suzanne Biewinga was vele jaren ondersteuner van landelijke patiëntenorganisaties en ouderenbonden en werkte als coördinator van een hospice. Zij was een van de ontwikkelaars van het gedachtegoed rond het patiëntenperspectief op zorg en kwaliteit van leven. Na haar werkende bestaan studeerde zij filosofie in Nijmegen met als specialisatie ethiek. In Zutphen organiseerde Suzanne een groot aantal ‘filosofiewerkplaatsen’ in Dat Bolwerck. Zo zoekt zij in dialoog met ouderen naar bouwstenen voor een filosofische benadering van ouder worden op basis van ervaringskennis. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een promotieonderzoek aan de Universiteit van Amsterdam in  samenwerking met de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven