FILOSOFIECAFÉ ZUTPHEN LUSTRUMBIJEENKOMST

KUNST EN FILOSOFIE door MARTIN OLDEN

met muzikale medewerking van Duo NIHZ

Hierbij nodigen wij u van harte uit voor het komende filosofiecafé met een feestelijk tintje. Op zondag 25 november 2018 vieren wij ons eerste lustrum en geeft filosoof en mede oprichter van het Filosofiecafé Martin Olden een filosofische inleiding op het werk van Edward Hopper aan de hand van een aantal van zijn schilderijen. Zijn verhaal wordt muzikaal omlijst door Duo NIHZ.  

Edward Hopper zou je een filosofisch schilder kunnen noemen, omdat je bij het bekijken van zijn werk uitgenodigd wordt om belangrijke levensvragen te overdenken. In zijn werk is het  ‘het probleem van de menselijke relatie’ een steeds terugkerend onderwerp. 

Tijdens de middag kunnen we ervaren hoe kunst en filosofie hand in hand gaan met het verkennen van existentiële levensvragen. De kunstenaar toont ons iets wat niet in woorden is uit te drukken. De filosofie helpt om meer te zien in de schilderijen dan alleen maar de afbeelding. Fascinerend, want Edward Hopper legt in zijn werk de tragiek van de moderne westerse mens bloot. De mens die zonder religie op zichzelf teruggeworpen is. De schilderijen van Edward Hopper kun je beschouwen als een inleiding in de filosofie: de filosofie van het dagelijks leven. 

Omdat het een feestelijke middag is, trakteren wij de aanwezigen op een feestelijk welkomstdrankje en hapjes tijdens de pauzeborrel. 

Na de pauze is er gelegenheid tot gesprek in kleine groepen, aan de hand van een aantal vragen. Aan de bar kunt u drankjes en hapjes bestellen.

Drs Martin Olden (1946) studeerde psychologie en filosofie in Leiden. Hij werkte in de psychiatrie en het onderwijs. Martin schreef twee reisboeken over India (uitg. Elmar) en een jeugdroman PsychoThom (uitg. Dedoc).Vanaf 1990 organiseert hij cursussen over filosofie en levenskunst. Zijn cursus over filosofie en kunst heet ‘Het Schilderij Spreekt’. Sinds 2002 is hij verbonden aan Stichting Question Filosofie in Zutphen.  

Duo NIHZ bestaat uit Bobby Rootveld (gitaar) en Sanna van Elst (blokfluiten). Hun repertoire bestaat uit klassieke, Joodse en wereldmuziek, eigen composities en werk dat voor hen is gecomponeerd. Zij treden in tal van landen op en hun muziek is verkrijgbaar op CD en DVD.

Het filosofiecafé: ontmoeten, inspireren, leren en gezelligheid gaan er hand in hand!

Als u het filosofiecafé wilt bijwonen, kunt u zich bij voorkeur van te voren opgeven, en wel bij info@filosofiecafe.nl

Ook bij de e-mailaanmeldingen geldt: wie het eerst komt… 

Uw reservering houden wij vast tot 14.45. Daarna niet meer, dus wees op tijd ook als u gereserveerd heeft. 

Graag tot ziens op zondag 25 november!

Datum: zondag 25 november 2018

Tijd: 15:00 – 17:00 (inloop vanaf 14:15)

Adres: Het Koelhuis
Coenensparkstraat 1

            Coenensparkstraat 1

            7202 AN Zutphen

            Entree: 15,- per persoon (ex. Consumpties)

Het Filosofiecafe Zutphen wordt georganiseerd door 

Martin Olden, Henk Vonk, Henk van Heun en Wouter van den Wall Bake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven