Henk Oosterling – Westers en Oosters denken Overeenkomsten en verschillen

Wij zijn verheugd om op 23 september Henk Oosterling, filosoof en voormalig kendo-instructeur, als gast in ons Filosofiecafé Zutphen te mogen begroeten.  

Edward Hopper zou je een filosofisch schilder kunnen noemen, omdat je bij het bekijken van zijn werk uitgenodigd wordt om belangrijke levensvragen te overdenken. In zijn werk is het  ‘het probleem van de menselijke relatie’ een steeds terugkerend onderwerp. 

Henk Oosterling is thuis in zowel de westerse als oosterse cultuur. In 1980 vertrok hij naar Japan om daar martial arts te bestuderen. Hij was kendo-instructeur en lid van het nationale kendo-team. 

 Hij studeerde Japans en filosofie en in 1985 studeerde hij cum laude af op het werk van Michel Foucault. In 1996 promoveerde hij op het Franse differentiedenken. Voor zijn proefschrift ontving hij de Erasmus Onderzoeksprijs. 

Voor zijn onderzoeken in samenwerking met andere universiteiten en kunstdisciplines kreeg hij diverse prijzen: de Laurenspenning van de stad Rotterdam, de Enlightened Society Award van de Shambala Tibetanen en de Lof der Zotheidpenning. Ook werkt hij in diverse ecosociale projecten met kinderen en jongeren. Henk Oosterling is universitair hoofddocent filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

 In zijn lezing gaat hij in op: Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen het westerse en oosterse denken?  Zijn de levensvisie en levenshouding van de ‘doorsnee Aziaat’ radicaal anders dan die van de ‘gemiddelde ‘Europese burger?

 De westerse hang naar vrijheid met zijn nadruk op kritisch denken en autonoom handelen versterkt het ego. In het oosterse verlangen om bevrijd te worden van begeerte als oorzaak van het lijden wordt het ego juist vernietigd. Is er sprake van een onoverbrugbare kloof tussen deze culturen? Staan ze haaks op elkaar? Of verraadt deze suggestie impliciet ons “oriëntalisme”: onze even romantische als koloniale kijk op oosterse culturen?

Na de inleiding is er volop ruimte om met Henk Oosterling van gedachten te wisselen over deze vragen. Aan de bar kunt u drankjes en hapjes bestellen.

Het filosofiecafé: ontmoeten, inspireren, leren en gezelligheid gaan er hand in hand!

Het belooft een interessante middag te worden. We verwachten veel bezoekers.  Om verzekerd te zijn van een plaats, kunt u reserveren door een mail te sturen aan info@filosofiecafe.nl

Ook bij de e-mailaanmeldingen geldt: wie het eerst komt… 

Uw reservering houden wij vast tot 14.45. Daarna niet meer, dus wees op tijd ook als u gereserveerd heeft. 

Als u het filosofiecafé wilt bijwonen, kunt u zich bij voorkeur van te voren opgeven, en wel bij info@filosofiecafe.nl

Ook bij de e-mailaanmeldingen geldt: wie het eerst komt… 

Uw reservering houden wij vast tot 14.45. Daarna niet meer, dus wees op tijd ook als u gereserveerd heeft. 

Graag tot ziens op zondag 23 september!

Datum: zondag 23 september 2018

Tijd: 15:00 – 17:00 (inloop vanaf 14:15)

Adres: Het Koelhuis

            Coenensparkstraat 1

            7202 AN Zutphen

            Entree: 15,- per persoon (ex. Consumpties)

Het Filosofiecafe Zutphen wordt georganiseerd door: Martin Olden, Henk Vonk, Henk van Heun en Wouter van den Wall Bake 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven