Ype de Boer over Filosofie en literatuur

Op zondag 24 september zal bij ons te gast zijn Ype de Boer. Een primeur! Want in Zutphen houdt hij de eerste publieke bespreking van zijn boek ‘Murakami en het gespleten leven’, dat een dag later officieel verschijnt.

Wat kunnen filosofie en literatuur voor elkaar betekenen? We zijn allemaal wel eens geraakt door een mooi verhaal, maar wat betekent het om die ervaring (filosofisch) toe te eigenen en uit te werken?

In zijn boek ‘Murakami en het gespleten leven’, laat filosoof Ype de Boer zien dat de absurde en fantasierijke verhalen van de wereldberoemde Japanse schrijver Haruki Murakami ons iets kunnen leren over een fundamentele gespletenheid in het menselijk bestaan. Zijn originele bespreking van Murakami’s alledaagse helden, magische figuren en droomachtige sferen nodigt uit om Murakami’s fictie op het eigen leven te betrekken, en werpt nieuw licht op thema’s als identiteit, verantwoordelijkheid, zelfkennis, verbeelding, liefde, vrijheid en lot. Aan de hand van algemene vragen en concrete voorbeelden uit Murakami’s oeuvre verkent De Boer zondag 24 september met u de relatie tussen filosofie en literatuur.

Ype de Boer (1989) is geïnteresseerd in de verwantschap tussen filosofie en leven, en onderzoekt de raakvlakken van filosofie met literatuur, kunst en geschiedenis. Hij vertaalde enkele filosofische werken, schreef bij Oswald Spenglers De ondergang van het Avondland een leeswijzer (verschijnt 10 okt) en promoveert aan de VU op het werk van de filosoof Giorgio Agamben. Zijn masterscriptie over het kwaad in Dostojevski en Burgess werd genomineerd voor de Geert Grote Pen 2013. Murakami en het gespleten leven is zijn filosofisch debuut.

Wij verwachten veel belangstelling voor deze editie van het Filosofiecafé. Om zeker te zijn van een plaats, kunt u zich van te voren aanmelden via info@filosofiecafe.nl. U kunt zich via de email opgeven tot/met vrijdag 22 september.

Ook bij de e-mailaanmeldingen geldt: wie het eerst komt…

Uw reservering houden wij vast tot 14.45. Daarna niet meer, dus wees op tijd ook als U gereserveerd heeft.

Tot zondag 24 september!

Datum:  zondag 24 september 2017

Tijd:  15:00 – 17:00 (inloop vanaf 14:15)

Adres: Het Koelhuis

Coenensparkstraat 1

7202 AN Zutphen

Entree: 12,50 per persoon (ex. Consumpties)

Het Filosofiecafe Zutphen wordt georganiseerd door

Martin Olden. Henk Vonk, Henk van Heun en Wouter van den Wall Bake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven