Marijn Parmentier – Filosofie en Geschiedenis

Op 25 september is er weer Filosofiecafé Zutphen.

Dit keer is het onderwerp Filosofie en Geschiedenis. Interessant en actueel onderwerp, want wie bepaald eigenlijk wat ‘onze’ geschiedenis is?

In kranten en op televisie woedt een levendige discussie over ‘onze’ geschiedenis. Moeten wij trots zijn op de helden van onze vaderlandse geschiedenis of het boetekleed aantrekken voor alles wat in het Nederlandse verleden verkeerd is geweest? De strijd om de Nederlandse geschiedeniscanon is nog altijd niet afgelopen.

Hoe bepalen we eigenlijk welke gebeurtenissen uit het verleden tot onze geschiedenis worden? En waarom vertellen we de historische verhalen die we vertellen? Wie heeft er eigenlijk baat bij die canon? Wie met een filosofische bril naar de geschiedenis gaat kijken komt er achter dat deze fascinerende en explosieve materie veel ingewikkelder is dan gedacht.

Marijn Parmentier (1988) studeerde filosofie in Nijmegen (cum laude) en geschiedenis in Groningen (summa cum laude). Als historicus studeerde hij af op een onderzoek naar Hannah Arendts boek over Adolf Eichmann, als filosoof op een onderzoek naar ‘het oordeel van de geschiedenis’.

Sinds 2015 is hij docent filosofie op een middelbare school.

Om zeker te zijn van een plaats, moet u zich van te voren aanmelden via info@filosofiecafe.nl en niet via een ander emailadres.

We verwachten veel bezoekers.  Ook bij de email-aanmeldingen geldt: wie het eerst komt… Uw reservering houden wij vast tot 14.45. Daarna niet meer, dus wees op tijd ook als U gereserveerd heeft.

De bijeenkomst van 25 september zal plaats vinden in de bovenste verdieping van de Wijnhuistoren:

 

Locatie: Groenmarkt 40, 7201 HZ, Zutphen

(U bereikt ons filosofiecafé via de grote trap buiten en laat het chocolade festival rechts liggen.)

entree: € 12,50 (exclusief consumptie)

aanvang: De zaal is vanaf 14.15 geopend, de bijeenkomst begint om 15.00 uur.

 

Tot ziens op 25 September

 

Martin Olden. Henk Vonk, Henk van Heun en Wouter van den Wall Bake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven