Ype de Boer – Wat is de mens?

De vraag naar de aard van de mens is actueler dan ooit. Verlichtingsidealen van menselijke autonomie, individualiteit en rationaliteit volstaan niet meer om de mens te begrijpen. Tegen de horizon van de tweede wereldoorlog, de opkomst van media, techniek en multiculturalisme heeft de opvatting van de mens als autonoom en rationeel individu in de twintigste eeuwse filosofie plaats gemaakt voor het inzicht dat de mens, nog meer dan door evolutie, ten diepste bepaald wordt door cultuur, taal en (persoonlijke) geschiedenis. Maar wat heeft deze overgang voor consequenties voor ons zelfbeeld? Wat zeggen we eigenlijk als we zeggen dat de mens door dergelijke externe factoren bepaald wordt? Ype de Boer, promovendus aan de VU, zal op 27 september op deze vraag ingaan. We bespreken drie momenten: het moderne mensbegrip bij Kant, de overgang naar een hedendaags mensbegrip aan de hand van Freud en we eindigen met het mensbegrip van de spraakmakende en nog levende filosoof Agamben.

De Boer was genomineerd voor de Geert Grote Pen 2013 met zijn scriptie over het kwaad in literatuur. Na zijn afstuderen (cum laude) was hij twee jaar docent filosofie aan de VU, waar hij nu promoveert op de filosofie van Agamben. Momenteel geeft hij colleges aan de Vrije Academie, School of Life en HOVO over levenskunst en hedendaagse filosofie. Sinds 2014 vertaalt hij filosofische werken, en mei dit jaar is zijn eerste vertaling van een werk van Agamben uitgekomen, Profanaties. Als redacteur van Parrèsia zet hij zich in voor de verspreiding van kritische filosofie en literatuur.

datum: zondag 27 september 2015

locatie: Wijnhuistoren, Groenmarkt 40, 7201 HZ Zutphen

entree: € 10,-

aanvang: 15.00 uur

 

Kaarten zijn te reserveren via info@filosofiecafe.nl. Aan het einde van iedere week verzenden wij een bevestiging van de ontvangst. Kaarten zijn af te halen tot een half uur voor aanvang van de bijeenkomst. Daarna zijn ze weer beschikbaar voor de vrije verkoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven