Miriam van Reijen – Spinoza

Op zondag 11 mei aanstaande is Dr. Miriam van Reijen onze gastspreker. Miriam van Reijen heeft een viertal boeken geschreven over het werk van Spinoza, Nederlands bekendste filosoof. Zijn hoofdwerk de Ethica (uit 1677) is een beschrijving van de lange weg naar een duurzaam geluk. In dit boek, dat bekend staat als moeilijk te lezen, staat overigens geen enkele ethische richtlijn of morele norm. De Ethica bevat alleen praktische leefregels in de trant van ‘als je dit denkt, dan heeft het dat effect en als je dat weet, dan heeft het dat effect’.

Voor Miriam is het van groot belang dat de filosofie van Spinoza – als deze concreet wordt toegepast – direct van nut is voor de beoefenaar ervan. Haar laatste publicatie heet: ‘Spinoza in bedrijf: van passie naar actie’. In haar inleiding zal ze aangeven hoe Spinoza’s filosofie vertaald kan worden in alledaagse voorbeelden. Overigens wijst Spinoza zelf ook meerdere malen expliciet op het nut van zijn filosofie voor ieder weldenkend mens.

datum: 11 mei 2014

locatie: Café de Schatkamer, Laarstraat 48, ZUTPHEN

entree: € 7,50

aanvang: 15.00 uur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven