Coen Simon – Pleidooi voor de oppervlakkigheid

We denken dat we alles weten. Of op zijn minst dat we alles te weten kunnen komen. Is dat eerlijk? Simon geeft het begrip oppervlakkigheid nieuwe betekenis door het letterlijk te nemen: het is volgens hem het ‘aan de oppervlakte gebonden zijn’. We bekijken de wereld om ons heen altijd vanuit ons eigen, plaatsgebonden standpunt. En in plaats van ons een oor te laten aannaaien door mensen die het beter zouden weten, zouden we onze beperktheid moeten omhelzen.

Volgens Simon besteden we ons oordeel veel te vaak uit aan autoriteiten buiten ons – hersenonderzoekers, statistici, ‘deskundologen’ – die over de ‘harde feiten’ zouden beschikken. We zouden op zoek zijn naar ‘het echte leven’. Onterecht, want dat bestaat volgens hem niet. “Simon is een filosoof van het gezond verstand” (uit dagblad Trouw)

datum: 17 november 2013

locatie: Café de Schatkamer, Laarstraat 48, ZUTPHEN

entree: € 7,50

aanvang: 15.00 uur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven